År 2021 firar Rånäs IF 100 år som förening och nedan följer ett axplock av föreningens historia. Vid föreningens 50 års jubileum år 1971 upprättades en text som beskriver föreningens historia fram till dess, och det är därifrån som det mesta av texten är hämtad. Vi vill dock lämna efter oss en än mer beskrivande historia om föreningens 100 år. Därför vill vi be er som besitter kompletterande information till befintlig text, historia om föreningens senaste 50 år eller bilder att dela med er av dessa till oss. Ta kontakt med oss via kontakt@ranasif.se så ses vi gärna för att ta del av det material som Ni har.
Vi är otroligt stolta över att föreningen överlevt i 100 år, och detta främst genom de engagemang som medlemmar genom tiderna lagt ner, så TACK! Vi ser fram emot ytterligare många år med fokus på gemenskap och glädje genom idrott, hela livet igenom.
Rånäs IF bildades den 12 april år 1921. Deltog vid bildandet gjorde:
Kalle Johansson, Sven Frisell, Herman Carlsson, Karl Andersson Bruket, Emil Andersson, Viktor Andersson Bruket, Carl T H Andersson Bruket, Gunnar Andersson Söderbytorp, Ivar Berglund Bruket, Gunnar Borg Bruket, Einar Berglin Nykvarn, Arvid Berglin Nykvarn, Einar Eklöf Hage, Sven Karlsson Vadet, Karl Lantz Rundeln, Bertil Kvist Bruket, Helmer Pettersson Brukshandeln, Sven Sandin Brukshandeln, Edin Samuelson Nykvarn, Erland Svensson Nykvarn, Alvar Svensson Nykvarn, Erland Svensson Nykvarn, Gunnar Jansson Bruket, Albin Jansson Bruket, Birger Jonsson Nykvarn, Fritz Westberg Nykvarn, Erik Westberg Nykvarn och Gösta Wiklund Grindstugan.
Medlemsavgiften bestämdes till 2 koronor per år.
Det var fotboll som föreningen till en början skulle bedriva och styrelsen fick i uppdrag att kontakta högre vederbörande om att anlägga en fotbollsplan i parken intill sjön bakom Rånäs Slott. John Larsson hade en ledande roll i detta och kontaktade direktör Netterbladt som i sin tur tog kontakt med hennes nåd Louise Rauterskiöld som då var slottsfru på Rånäs slott som vid tidpunkten ägdes av Gimo bruk. Efter mycket om och men fick man tillåtelse att anlägga fotbollsplanen i parken, på villkor att man höll tyst och ordning utanför slottet. I slutet av april 1921 började man att anlägga planen, marken var mycket tuvig och blöt främst på vårkanten då sjön var mycket hög då och ån gick full av vatten. Fotbollsplanen fick måtten 92 x 52 m.
Första lördagen och söndagen i juni 1921 hölls den första festen. Gösta Wiklund har beskrivit hur de vid tidpunkten inte var nått vidare fotbollsgäng utan istället gick in för att spela Grönköping som kan översättas att spela mer på skoj. A-laget var utklädda med bland annat fårskinn, stövlar och diverse. B-laget i skjortor, pjäxor och i de, av föreningens beslutade, klubbyxorna av svart satin med ljusblå revärer. Domare för matchen var Denna Lindskog, Sirius, han var klädd i jägarhorn och boxarhandskar. Matchen blev succé. ”Rimbo försökte efterapa den men det blev inte så roligt, vi behövde bara spela naturligt så blev det roligt” har Gösta Wiklund berättat. Intäkterna för festen blev 1296 kr vilket var väldigt mycket pengar 1921 och då inträdet var 35 öre.
För pengarna inhandlades fotbollsskor och tröjor till två lag från Ruben Gellbords sportaffär som låg under konkurs. Skorna betalade man 8,50 kr paret för. A-laget fick lilafärgade tröjor som gick till knäna, och till B-laget röd och vit långrandiga. Nu när utrustning fanns var det bara att börja köra, träningskvällar tisdagar och torsdagar och det var ofta tuffa internmatcher mellan Bruket och Nykvarn. Den första A-lags matchen gick mot Närtuna Duvan, ett lag med spelare från Närtuna och Kårsta.
.
1922 startade föreningen upp terränglöpning och deltog med 8 man i Sleipners terräng där 3-manna laget innehållande Henry Ullman, Bertil Welknert och Mats Johansson tog tätplacering.
1924 startades skidsporten upp i föreningen och det instiftades ett vandringspris för ett 22km långt lopp för 5-manna lag som arrangerades i Rånäs. Rånäs erövrade första inteckningen men sedan vann Rimbo 3 gånger i följd, sista tävlingen gick 1927. Det startades även upp propagandatävlingar för barn och ungdomar inom skidsporten där varje deltagare erhöll en liten bägare för sitt deltagande. Detta ledde till att föreningen fick fram många bra skidlöpare, bland Roslagens bästa i början av 30-talet. Några namn som omnämns varit mycket duktiga i skidlöpning var Arne Svedberg, Sven Svanberg, Hugo Carlsson, bröderna Einar, Eskil och Valter Johansson Åldertorp, Axel Edlund, Karl Björklund, Bertil Welknert, Gustav Larsson och Erik Wesstberg.
1927 var året då orienteringen startades upp. Tävlingar i orientering började anordnas och man fick lov att använda sig av dusch och badrum i det gamla mejeriet, med ångpanna, på söndagar efter målgång. År 1928 startade Rånäs, Rimbo och Norrtälje det första Roslags-mästerskapet i orientering med start i Lovisedal, Rö och målgång i Riala. Loppets längd var så pass att flera kartblad behövde användas varav ett av dem var från 1862, kanske var det anledningen till att två löpare kom utanför kartbladet och kom tillbaka med droska då det hamnat i Kårsta. Året efter anordnades Roslags-mästerskapet i trakterna kring Bennebolstrakten och detta år var det en löpare från Hallsta som var borta i ett dygn innan man fick fatt i honom, terrängen var så svår i området att det var svårt att hålla kompassgång (vilket innebär att man följer kompassen på en rak kurs) vilket gjorde att löparen kom vilse
Åren 1931 -1932 var sista åren som fotboll spelades i slottsparken och flyttades upp till dess placering den har idag. Rånäs IF gick från att spela i förstadsserien de åren till att sedan gå över till Roslagsserien som vanns 1935 efter en avgörande match mot Rimbo. Efter den matchen gick laget upp i Upplands-serien som på den tiden var kvalificeringen till östsvenskan eller mellansvenskan och därifrån kvalificering till allsvenskan. Det var i slutet av 30-talet som föreningen hade sin storhetstid inom fotbollen.
Det finns inte så mycket i det material som föreningen har när och av vilka som festplatsen anlades. Men 1944 beslutades i festplatskommitteen, bestående av Rånäs IF, Arbetarkommun, skytteföreningen, SDUK och avd 310 av sågverkets arbetar förbund, att Rånäs IF ensamma skulle ta över förvaltningen av festplatsen samt dess tillgångar på 692,59 kr.
1950 beslutade orienteringssektionen att bryta sig ur föreningen och bilda Rånäs OK, detta efter vad som ryktas vara ett gräl om vinsten som inbringades vid festerna på festplatsen.
1954 anordnades det första midsommarfirandet, då i samarbete mellan skytteföreningen och schackklubben. Midsommarfirandet har sedan dess traditionsenligt anordnats varje år (bortsett från 2020 då den ställdes in relaterat till covid-19 pandemin) och drog på sin storhetstid omkring 3000 besökare. År 1965 direktsände SVT midsommarfirandet från Rånäs.
Det har även bedrivits bandy inom föreningen. Det är oklart när bandysektionen startades men det finns beskrivet hur den återupptogs 1962 med så pass god återväxt att man representerades med såväl A-, B- och juniorlag i seriespel. Under 70-talet spelade Boris Hörnqvist i föreningens pojklag och fick pris då han var den första som någonsin gjorde över 50 mål i pojklagsserien under en säsong. Hans bror Fred berättade att man blåste av spelet då han gjorde sitt 50e mål och ett pris från Upplands bandyförbund delades ut.
1961 startades husmodersgymnastik upp i föreningen men damerna valde att kalla den för Konsums husmodersgymnaster.
Festplatsen genomgick en restaurering under 60 talet då man la om dansbanan, modifierade byggnaderna och inhägnaden som omsveper festplatsen.